Tegyük a helyére a kandallót!

Tegyük a helyére a kandallót!

Egyre többen szeretnének otthonukba egy kandallót. Mára nagyon sok típus jelent meg a piacon, amelyek között eligazodni igencsak nehéz. Írásomban a különböző kandallótípusokat veszem sorra, hogy segítsek a választásban.

Mindenekelőtt mitől kandalló egy kandalló? Ha definíciószerűen szeretnénk megfogalmazni:

A kandalló egy olyan kályha, amelynek a tűztere legalább egy oldalon, annak teljes magasságában nyitott vagy ajtóval zárható.

A kandalló hőeladása elsődlegesen ezen a felületen történik. A füstcső (ha van) alapesetben rövid, közvetlenül a kéménybe torkollik, de itt számos variáció lehetséges.

I. A tűztér

A tűztér kialakítása, felépítése szerint a kandallók lehetnek, nyílt tűzterű (nyitott) vagy zárt kandallók.

1, Nyílt tűzterű kandallók
kraken kandallo tronok harca

A Greyjoyok kraken kandallója a Trónok harca c. filmsorozatból

A nyílt tűzterű kandallók régi kastélyok, úri rezidenciák, no meg történelmi és fantasy filmek (Trónok harca) és az amerikai Mikulás nélkülözhetetlen kellékei. Nagyméretű, ajtó nélküli tűztér jellemzi őket. A tűz látványa ennél a kandallótípusnál a legelemibb, ugyanakkor a hatásfoka kifejezetten alacsony (10-20%). Az esetlegesen kipattanó szikrák, valamint a füstelvezetés nehézsége miatt otthonokba manapság ritkán építjük.

Egyre divatosabb a modern otthonok teraszán a kültéri kandalló.

Hiszen kiben nincs meg az igény egy kis esti borozgatásra a tábortűz mellett?

A kültéri kandalló ezt az élményt nyújtja, rendezett otthonos körülmények között, mégis kint a szabadban. Kiváló hangulatelem hűvösebb nyári estékhez, és egyben a kert dísze. Grillezővel kiegészíthető, így akár kerti partikat is kiszolgál, a kültéri kandallót önmagában pedig inkább azoknak ajánlom, akiknél a kert a pihenés színtere és szeretnék esténként élvezni/érezni a tűz éltető erejét.

 

kultéri kandalló

Elegáns kültéri kandalló

2, Zárt tűzterű kandallók

Zárt tűzterű kandallókról akkor beszélünk, ha ajtóval zárható a tűztér. A manapság épített kandallók túlnyomó többsége ebbe a típusba tartozik. Általában fémből készül a tűztér, de lehet falazott is, samott téglákból. Az ajtó lehet egy- vagy kétszárnyú, illetve liftes is, vagyis az ajtó nem oldalra, hanem felfelé nyitható (emelhető). A kandalló kivitelének függvényében lehet front-, egy- vagy mindkét oldalon üveges tűztér.

hoxter kandallobetet

Hoxter tűztérbetét (forrás: hoxter.eu)

Öntvényből és lemezből készült kandallóbetéteket egyaránt találunk a piacon. Hogy melyik a jobb? Véleményem szerint mindkettő. A lényeg a kivitelezés minősége és a garancia. Jellemzően az olcsó, nagy áruházláncok kínálta típusokkal sok probléma lehet – tisztelet a kivételnek.

Vásárlás előtt hívjon nyugodtan, szívesen segítek a megfelelő tűztér kiválasztásában.

II. Légellátás szerint

Légellátás szempontjából megkülönböztethetünk zárt égésterű és a nyílt égésterű kandallókat.

A zárt égésterű kandallók a lakás légterétől izoláltan működnek, az égéshez szükséges levegőt egy kiépített légcsatornán keresztül kapják.

A nyílt égésterű kandallók tűztere a lakás légterétől nem izolált, az égéshez szükséges levegő a lakótérből érkezik. Utóbbiak a mai légtömör otthonokban sok problémát okozhatnak, akár veszélyforrást is jelenthetnek.
Nagyon fontos, hogyha valaki új kandallót építtet, mindenképpen gondoskodni kell a lakótértől független légellátásról, így az építő és a megrendelő is nyugodtan alszik ;).

III. Fűtési módozatok

A fűtés módja szerint három kandallótípust különíthetünk el:

  • Légfűtéses kandallók
  • Vízteres kandallók
  • Hőtárolós kandallók
1, Légfűtéses kandallók

A legelterjedtebb kandallótípus a légfűtéses kandalló. A fűtés elve konvekciós, azaz a kandalló alsó részén kialakított nyíláson a fűtendő helyiség(ek) levegője a kandallótestbe beáramlik, ahol a tűztérbetét felmelegíti azt, és a felül elhelyezett nyílásokon (rácsokon) adja le a már forró levegőt. A falazatát általában valamilyen szigetelőanyagból építik (YTONG, kalciumszilikát lap, grenaisol), emiatt azonban a kandalló falazata nem, vagy csak alig melegszik át. Hőtartása nagyon rövid, addig ad meleget, amíg a tűztérbetétben ég a tűz.

légfűtő kandalló

Légfűtő kandalló látványterve – LGD-kályha

Légfűtéses kandallókat azon ügyfeleimnek ajánlom, akiknek a gyors felfűtés kifejezetten fontos, inkább kiegészítőfűtésre vágynak és egy egyszerűen, olcsón megépíthető kandallót szeretnének.

2, Vízteres kandallók

A vízteres kandallókat jellemzően olyan lakásokba kérik, ahol már kiépített a központi fűtés és a fatüzelést fűtésrásegítésre, vagy főfűtésre szeretnék alkalmazni. Működése hasonló a légfűtéses kandallóhoz, annyi különbséggel, hogy a tűztér felett egy vizes hőcserélő van felszerelve és a felmelegített vizet szivattyú segítségével a radiátorokba és/vagy a puffertartályba juttatják.

vízteres kandalló

Benkel vízteres kandallóbetét

A vízteres kandallók egyben légfűtők is, a gyártói adatlapon megtalálható a vízoldali/légoldali teljesítmény aránya. Vitathatatlan előnyük, hogy egy ilyen kandallóval a központi fűtés jelentette kényelmet biztosíthatjuk otthonunknak, emellett a puffertartálynak köszönhetően a hőtárolási idő is jelentősen megnyújtható. Hátránynak említhetjük a relatíve magas építési költségeket és az összetett rendszert, valamint hasonlóan a gázfűtéshez áramkimaradás esetén a rendszer leáll (keringetőszivattyúk).

3, Hőtárolós kandalló

A kandallók legújabb generációja, amely minden igényt kiszolgál, amit egy modern kandallónak tudnia kell. Ez a kandallótípus kiküszöböli a légfűtéses és a vízteres kandallók legkellemetlenebb hátrányait, vagyis nagyobb hatásfokkal égeti el a fát, miközben a falazata átmelegszik, és több órán keresztül tartani tudja a hőmérsékletét. Előnye a cserépkályhákkal és tömegkályhákkal szemben a gyors felfűtés, illetve kifejezetten széles, nagyméretű tűztér lehetősége.

hőtárolós kandalló

Hőtárolós kandalló – LGD-kályha

 

A hőtárolós kandallók (speicherkamin) Németországban, és Ausztriában már kifejezetten elterjedtek, hazánkban még kevesen építjük. A hőtárolós kandalló falazata speciális hőtároló elemekből készül, a füstkivezetést pedig külön hőakkumulációs egységgel lehet felszerelni, ezzel tovább növelve a hatásfokot. Ez utóbbi lehet rendszerszerű vagy egyedileg épített is. A kandalló falazatán elhelyezhető szellőző rés, amelyen keresztül a kandalló részben légfűtő kandallóként is funkcionálhat, de ez igény szerint akár teljesen elhagyható. Építési technológiájának köszönhetően tetszőleges formavilág, és széles anyagválasztást tesz lehetővé. Hatásfoka 80% feletti, hőtartása 1-5 óra.

a hőtárolós kandallót Ajánlom mindenkinek, aki nem csak szép, de hatékony kandallót is szeretne otthonába!

Végül pedig külön szólni kell még a csempekandallókról is, amelyek szintén a hőtárolós kandallókhoz sorolhatók, azonban csak akkor, ha megépítése során ügyelnek a megfelelő technológiák alkalmazására, amellyel biztosítható a hőtárolás. A csempekandallók falazata kályhacsempéből készül, amely azon túl, hogy tetszetős, nagyon jó hőtechnikai tulajdonságokkal is rendelkezik. Bővebben egy csempekandallókról egy korábbi cikkemben olvashat.

Csempekandalló

Elegáns csempekandalló – LGD-kályha

Amennyiben Ön is szeretne egy szép kandallót otthonába, írjon üzenetet, vagy kérjen személyes konzultációt!

Megosztás a facebookon

Minden megosztást köszönünk!

További olvasnivalók az lgd-kalyha.hu-n:

You may also like...