Csempekandalló – és ami mögötte van

Egy elegáns csempekandalló – és ami mögötte van

Egy szép kandalló nemcsak kívül, de belül is tökéletes. Hogy mit is jelent ez valójában? Cikkemben szavakban és képekben is lebontom a már felépített kandallót, hogy bemutassam a titkot Önöknek.

csempekandalló

Egy cserépkályha, vagy csempekandalló megépítése precíz tervezést és kivitelezést igényel. A következő feltételek biztosítják, hogy a képen látható gyönyörű kandalló működésében is kifogástalan legyen:

  1. Tervek és látvány
  2. Tűztér és hatásfok
  3. Tűzifa minősége
  4. Légtechnika
  5. Csempekészlet

I. Tervek és látvány

A megszelídített tűz látványa már önmagában is vonzza a tekintetet, de egyáltalán nem mindegy, milyen köntösbe bújtatjuk azt, hiszen minden otthon más és más. Egy jól megtervezett konstrukció kitűnően illeszkedik környezetébe, azonban ezt nem lehet katalógusból kiválasztani.

Ebben nyújtanak nagy segítséget a háromdimenziós látványtervező programmal készített számítógépes modellek. A látványtervek közvetlenül a megrendelő otthonában mutatják meg a különböző variációkat. Nem volt ez másként a képen látható kandalló esetében sem. A helyszín részletes műszaki felmérése után, ügyfeleimmel szóban tisztáztuk legfontosabb szempontjaikat és igényeiket, majd kiválasztották a csempekészletből a színt és a formát. Ezek alapján készítettem el az első 3D látványterveket.

csempekandallo

Csempekandalló ülőpadkával – 1. verzió

csempekandallo - 2

Csempekandalló ülőpadkával – 2. verzió

A rajzok alapján megrendelőim úgy találták, hogy az ülőpadka túl sok helyet venne el nappalijukból, így töröltem azt, valamint az egységes összkép érdekében a fatárolót csempékből terveztem újra. Kérésükre készítettem egy bézs színű variációt is.

csempekandallo - 3

Bézs színű csempekandalló

Ez az összkép már nagyon tetszett, de a magasságból le kellett venni egy csempesort, valamint visszatértünk a selyemfehér színhez, és így született meg a végleges terv:

csempekandallo - feher

Fehér csempekandalló – véglegesített forma

II. Tűztér és hatásfok

A kandallók alapvetően gyors felfűtést, és látványos tűzteret biztosítanak otthonunknak. Hőtartóképességük azonban korlátozott, valamint a hatásfokuk is alacsonyabb – például a cserépkályhákhoz képest. Ezeket a negatívumokat lehet ellensúlyozni egy hőcserélő beépítésével, amely itt a kandallóra szerelve, a csempefal mögött kapott helyet. A csempefalazat pedig a tűz kialvása után is tartja még a meleget, ezzel meghosszabbítva a kandalló fűtési időtartamát.

kandallótuzter hohasznosítoval

Benkel – Pilis D02 tűztér beépített hőhasznosítóval

A tűztér mellett a kémény is nagyon fontos kelléke a rendszernek, gyakorlatilag ez a kandalló „motorja”. A megfelelő keresztmetszet és hossz alapján méretezéssel dönthető el, hogy ki tudja-e szolgálni a választott kandallóbetétet. Rendszeresen karbantartott kéménnyel nyugodtan élvezhetjük a tűz látványát nappalinkban.

III. Tűzifa minősége

Az autók esetében közismert, hogy a jobb minőségű üzemanyag hosszabb élettartamot, megbízhatóbb működést ad. A fatüzeléses kályháknál (cserépkályha, kandalló) sincs ez másként. Ahogy senkinek nem jut eszébe vizezni a benzint, hogy tovább legyen tele a tank, és senki nem önti a maradék sütőolaját a dízel kocsi tankjába, a kandallókba, kályhákba se tegyünk semmi oda nem valót (műanyagot, reklámújságokat, de vizes tüzifát sem!). Jó minőségű tűzifával kandallónk hálásan fog duruzsolni éveken át a hosszú hideg téli estéken.

Fatüzelés

A jó tűzifa a kandalló hosszú életének a titka

IV. Légtechnika

Korunk otthonai légtechnikailag kiválóan szigeteltek, mégis nagyon kevesen fordítanak kellő figyelmet a tüzelőberendezésük megfelelő légellátására. Az alulméretezett, vagy hiányos légellátás súlyos következményekhez vezethet (kátrányosodás, kéménytűz, szénmonoxid mérgezés), amelyek némi odafigyeléssel elkerülhetőek lennének. A képen látható kandalló a padkában elrejtett légbevezető segítségével a lakás légterétől izoláltan működik, így minden körülmény között megkapja az égéshez szükséges oxigént anélkül, hogy a lakótér levegőjét fogyasztaná.

V. Csempekészlet

Végül a kandalló külalakját legjobban meghatározó csempéket vegyük szemügyre! Számos gyártó készít minőségi csempéket, de közülük is az egyik legjobb a Költő csempe, amely méretpontosságával, mázazásával kiemelkedik versenytársai közül. Mindezt nagy formai és színválasztékban bocsátja az ügyfelek rendelkezésére.

csempekandallo_pm

Elegáns csempekandalló, elegáns környezetben – Lengyel Gábor

Amennyiben Ön is szeretne egy hasonlóan szép és jól működő kandallót otthonába, bátran keressen fel elérhetőségeim valamelyikén!

LGD Névjegykártya

 

 

 

 

 


 

További olvasnivalók az lgd-kalyha.hu-n:

You may also like...