Bemutatkozik: a kéthéjú cserépkályha

Bemutatkozik: a kéthéjú cserépkályha

Az elmúlt években a tömegkályha, annak is a dán változata, igen nagy népszerűségre tett szert hazánkban. A kéthéjú (légréses) cserépkályhát azonban méltatlanul kevesen ismerik, pedig a legkorszerűbb fatüzeléses kályhák vonalát ez a típus képviseli.

modern ketheju cserepkalyha

Hazánkban legnagyobbrészt egyhéjú cserépkályhák épültek, egészen a közelmúltig. Ezeknél a kályháknál a füst közvetlenül a kályha falazata mögött kialakított járatokban áramlik. A falazat hamar átmelegszik, és relatíve erősen átforrósodik. Hőtárolási idejük – falvastagságtól függően – 8 és 12 óra között változik.
Ezek a kályhák tökéletesen kiszolgálták a 70-es, 80-as években épült egyenlakások energiaszükségletét, azonban az épületszigetelések elterjedésével a lakások hőigénye (és légellátottsága is) drasztikusan lecsökkent, valamint ezzel párhuzamosan a kályhák szerepe is megváltozott. Kiemelt szempont lett a tűz látványa, az egyszerű kezelhetőség, a tisztaság és a minél jobb hatásfok, valamint legújabban az automatizálhatóság merül fel új igényként
Ezeknek a követelményeknek a hagyományos egyhéjú kályhák már nem tudtak megfelelni, ezért egyre több újítást kellett bevezetni (pl. nagyméretű, üveges tűztérajtó, független légellátás, párkányos megjelenés, sütőbetét stb.). Az építési mód azonban nem változott, így a magas felületi hőmérséklet és a rendszeres időközönként szükséges átrakás jelentette problémák továbbra is megmaradtak.

Ezekre a kihívásokra ad korszerű választ a modern kéthéjú cserépkályha.

Milyen is a kéthéjú (légréses) cserépkályha?

Kéthéjú cserépkályha

Kéthéjú cserépkályha belső szerkezeti vázlata

A kéthéjú cserépkályha tulajdonképpen egy kályha a kályhában: építünk egy belső, kizárólag tűzálló, jó minőségű anyagokból (samott stb.) álló tűzteret és füstjáratrendszert, majd légrést hagyva köréje építünk egy külső burkoló falazatot.

Miért van a légrésre szükség?

A válasz egyszerű: a hőtágulás okozta problémák miatt. A forró füstgázok hatására a kályha járatait felépítő téglák kitágulnak, majd a kályha lehűlésével összezsugorodnak. Ez komoly igénybevételt jelent a falazatnak, ami idővel kiöregszik, elhasználódik. Ezért is kell az egyhéjú kályhákat rendszeresen újraépíteni. Amennyiben a kályha hőnek legjobban kitett részét, a füstjáratokat és a tűzteret légréssel elkülönítjük a külső falazattól (kéthéjú cserépkályha), akkor kiküszöbölhetjük ezt a hatást, így a kályha gyakorlatilag örök darab lesz. A légrés azonban nemcsak biztosítja a hőtáguláshoz szükséges mozgást (dilatációt), de egyben késlelteti is a hőátadást, így a kályha felülete nem lesz olyan forró és hosszabb ideig tárolja a hőt. Ez nagyon fontos egy mai modern házban, hiszen sokkal kisebb a fajlagos hőigény, mint korábban.

„Jó, jó, eddig érthető. De a levegő a két héj között nem szigetel?”

A kérdés jogos, hiszen a levegőt sok helyen szigetelésként alkalmazzák (pl. porotherm téglák, több rétegű üvegek, hungarocell stb.), de egy nagyon fontos különbség van. A kéthéjú cserépkályháknál a légrést kitöltő levegő akadálytalanul áramlik a két héj között, így a belső magban tárolt hőt a levegőáramlás folyamatosan közvetíti a külső, hidegebb falazatnak. Emellett legalább ennyire jelentős a belső falazat hő- (infra)sugárzása, amelyeknek nem akadály a levegő. A belső samott réteg sugárzása hosszú időn keresztül melegen tartja a külső falazatot.

Tehát a fő különbség, hogy szigetelés esetén a levegőt cellákba zárják, így az nem tudja áramlásával közvetíteni a hőt, azonban a kéthéjú cserépkályháknál a levegő szabad áramlása biztosított.

Milyen előnyei vannak a kéthéjú cserépkályháknak?

cserépkályha tömegkályha összehasonlító táblázat

A kéthéjú és az egyhéjú cserépkályha, valamint a tömegkályha összehasonlító táblázata

1, Hosszú élettartam

A hosszú élettartam önmagáért beszél. A mai kályhák már nem külön szobákba épülnek, hanem rendszerint közösségi terekbe (nappali, amerikai konyha) vagyis a családi élet központjába. Ha ebben a térben 10-15-20 évente szét kell szedni egy kályhát, az nagyon nagy kényelmetlenséggel jár.

2, Tetszőleges formavilág

A tömegkályhával és az egyhéjú kályhával szemben a kéthéjú cserépkályhák esetén a külső formát nem határozza meg a belső szerkezet. A kéthéjú cserépkályhák tetszőleges formában épülhetnek, akár egyedileg gyártott csempéből, akár vakolt, vagy látszó téglafalazattal, különböző burkolatokkal.

3,  Alacsony felületi hőmérséklet, hosszú hőtárolás = kényelem

A padlófűtés és a falfűtés esetén közismert tény, hogy mennyire kedvező élettani hatású az alacsony hőmérsékletű fűtés. A kéthéjú kályhák ugyanezt az élményt nyújtják. A kéthéjú kályhák folyamatos használat mellett mindig melegek, de nem túl forróak. Nyugodtan meg lehet pihenni az ülőpadkán, vagy akár hosszabb időt is el lehet tölteni a kályhának támaszkodva. Fűtött fotelként, kanapéként is kialakítható a kályha egyik oldala, így akár tepidáriumként is funkcionálhat.

Ugyan a kéthéjú kályhák – hasonlóan a tömegkályhákhoz – kihűlt állapotból lassabban melegednek fel, mint az egyhéjú társaik, azonban akár kétszer hosszabb ideig is tudják tartani a hőt, így elég naponta egyszer befűteni. A kéthéjú kályhák folyamatos használat mellett nem hűlnek ki, így gyakorlatilag állandó hőmérsékleten tarthatók. Továbbá nagyméretű ajtó beépítésével a tűz impozáns látványán túl, már a begyújtás kezdetétől kellemes hőérzet tapasztalható a kályha környezetében, ezzel a lassú felmelegedést jelentősen kompenzálni lehet.

4, Minőségi, korszerű belső szerkezet

A kéthéjú kályhák belső szerkezetének építéséhez kizárólag tűzálló téglákat, és kifejezetten kályhaépítési célokra kifejlesztett ragasztóanyagokat használunk fel. Ez biztosítja a hosszú élettartamot és a megfelelően gazdaságos hőtárolást. A kéthéjú kályhák szerkezete lehetővé teszi a legfejlettebb technológiák alkalmazását, mint amilyen az ökotűztér, nagyméretű, légszabályozós ajtók választéka vagy a falba építhető vizes hőcserélők stb. Ily módon ezek a kályhák valóban a fatüzeléses kályhák mai csúcstechnológiáját képviselik. Szabályozó elektronika segítségével pedig az égés a begyújtás után automatizálható.

+1, Azonnal üzembehelyezhető

A kéthéjú cserépkályhák gyakorlatilag már az átadás napján használhatóak fűtésre, nem kell heteken keresztül szárítani, a szárítófűtéssel bajlódni, hiszen a füstjáratok építésénél nagyon kevés vizet használunk fel, szemben a hagyományos cserépkályhákkal vagy a tömegkályhákkal.

Kéthéjúkemence fomrájú kályha

Egyedi kéthéjú kályha látványterve – lgd-kalyha

Költségek

Közhely, hogy a magyar ember nagyon „árérzékeny”. Ez részben így van, de legtöbb esetben a tájékozatlanságból fakad az óvatoskodás. A kéthéjú cserépkályhák kétségkívül a drágább fatüzeléses kályhák vonalába tartoznak, azonban az árért cserébe egyediséget, csúcstechnológiás minőséget és hosszú élettartamot kapunk, ami így együtt más kályháknál nem kapható meg.

Kinek ajánlom a kéthéjú cserépkályhákat?

Kéthéjú kályhák építtetését azoknak javaslom,
• akiknek fontos a kényelem (napi egyszeri begyújtás)
• akik szeretnék, ha kályhájuk maximálisan illeszkedne otthonuk egyéniségéhez (korlátlan formagazdagság a népitől, az organikuson keresztül a minimál stílusig)
• akik hosszú távra szeretnének kályhát építtetni
• akik jól hőszigetelt házakban szeretnék élvezni a tűz látványát és melegét (legalább C energiaosztály)

Tervezzük meg együtt!

cropped-lengyel-gabor-daniel-elerhetoseg.jpg

Válogasson galériámból, vagy küldjön egy képet álmai kályhájáról! Személyes konzultáció után ügyfeleimnek 3D látványtervet készítek, akár több verzióban, hogy el tudják dönteni melyik lenne a számukra legmegfelelőbb formavilág.
A konzultáción kézbe foghatja és megnézheti a legmagasabb színvonalat képviselő csempegyártók (Költő csempe, HarmArth, KeramikArt) mintacsempekészletét, mintadarabjait.
Kályháim építése során kizárólag minőségi, kályhaépítésre fejlesztett anyagokat használok fel (Ortner, Rath stb.), a kályhákat minden esetben méretezem, ezzel maximálisan figyelembe véve a helyszín technikai adottságait

Amennyiben Ön is szeretne egy ilyen korszerű kályhát az otthonába, keressen fel és kérjen személyes konzultációt!

Legfrissebb munkáimról, aktualitásokról az új honlapomon, az EcoFire.hu oldalon tájékozódhat.

Megosztás a facebookon

Minden megosztást köszönünk!

További olvasnivalók az lgd-kalyha.hu-n:

You may also like...

5 hozzászólás

 1. 2016-01-27

  […] Bemutatkozik: a kéthéjú cserépkályha […]

 2. 2016-01-27

  […] Bemutatkozik: a kéthéjú cserépkályha […]

 3. 2016-01-27

  […] Bemutatkozik: a kéthéjú cserépkályha […]

 4. 2016-01-27

  […] Bemutatkozik: a kéthéjú cserépkályha […]

 5. 2016-01-27

  […] Bemutatkozik: a kéthéjú cserépkályha […]