Tömegkályha

Tömegkályha – skandináv távlatok

Tömegkályha

Jellemzés: épített, füstjáratú kályha, amelynek kettős téglafalazata van. Működését, funkcionalitását tekintve hasonlít a cserépkályhához, azonban viselkedésében annál robosztusabb. Rendszerint sütővel is kiegészítik, amelyen keresztül másodlagos égési levegő is beáramlik a kályhába, bár ennek szerepe erősen vitatott.
Megjegyzés: A tömegkályha manapság nagyon egzotikusnak számít. Sokfelé építik hangsúlyozva kitűnő hatásfokát, azonban meg kell jegyezni, hogy egy jól megépített cserépkályhánál semmivel sem tud többet, egyszerűen más. Tömegkályhákat tőlünk északabbra, a skandináv országokban fejlesztették ki és használták már az 1700-as évek óta, mialatt nálunk a fűtőkemencék és cserépkályhák kialakultak. Elve azon alapszik, hogy maga a kályhatest egy nagy hőkapacitással rendelkező tömeg, amit felfűtve folyamatosan és lassan adja le a hőt. A nagy hőkapacitás ára azonban a lassú felmelegedés. Fentiek miatt tömegkályhát könnyűszerkezetes házba célszerű építtetni, ahol a falak jó hőszigetelők, de nem jó hőtartók.
Fontos megkülönböztetni a tömegkályháttéglakályhától. Közös bennük, hogy mindkettő falazata téglából épül, azonban belső szerkezetük teljesen különbözik. Bővebben a téglakályháról…

Előnyök: tetszetős, rusztikus külső; jó tüzelési hatásfok; nagy hőkapacitás; hosszú hőtartás/hőleadás; tetszetős rusztikus külső, amely akár vakolható, festhető is; üzemeltetése kevés időt igényel.
Hátrányok: vastag falazata miatt a hőt lassan adja le, felfűtéséhez sok energia kell; fűtési szezon kezdetén és végén túl nagy meleget csinál, mert nem lehet “kicsit megrakni”, szemben a cserépkályhával.

Az Ön számára ez az ideális kályha, ha Ön:

  1. kifejezetten tömegkályhát szeretne
  2. könnyűszerkezetes házban lakik
  3. rusztikus látványt szeretne otthonában
  4. szereti, hogy folyamatosan, közel állandó, kifejezetten meleg hőmérséklet van a szobájában
  5. jó hatásfokkal szeretné elégetni tüzelőjét
  6. nem akar / nem tud folyamatosan egész nap tüzelni

További olvasnivalók az lgd-kalyha.hu-n: