Tömegkályha

Tömegkályha – skandináv távlatok

Tömegkályha

Jellemzés: épített, füstjáratú kályha, amelynek kettős téglafalazata van. Működését, funkcionalitását tekintve hasonlít a cserépkályhához, azonban viselkedésében annál robosztusabb. Rendszerint sütővel is kiegészítik, amelyen keresztül másodlagos égési levegő is beáramlik a kályhába, bár ennek szerepe erősen vitatott.
Megjegyzés: A tömegkályha manapság nagyon egzotikusnak számít. Sokfelé építik hangsúlyozva kitűnő hatásfokát, azonban meg kell jegyezni, hogy egy jól megépített cserépkályhánál semmivel sem tud többet, egyszerűen más. Tömegkályhákat tőlünk északabbra, a skandináv országokban fejlesztették ki és használták már az 1700-as évek óta, mialatt nálunk a fűtőkemencék és cserépkályhák kialakultak. Elve azon alapszik, hogy maga a kályhatest egy nagy hőkapacitással rendelkező tömeg, amit felfűtve folyamatosan és lassan adja le a hőt. A nagy hőkapacitás ára azonban a lassú felmelegedés. Fentiek miatt tömegkályhát könnyűszerkezetes házba célszerű építtetni, ahol a falak jó hőszigetelők, de nem jó hőtartók.
Fontos megkülönböztetni a tömegkályháttéglakályhától. Közös bennük, hogy mindkettő falazata téglából épül, azonban belső szerkezetük teljesen különbözik. Bővebben a téglakályháról…

Előnyök: tetszetős, rusztikus külső; jó tüzelési hatásfok; nagy hőkapacitás; hosszú hőtartás/hőleadás; tetszetős rusztikus külső, amely akár vakolható, festhető is; üzemeltetése kevés időt igényel.
Hátrányok: vastag falazata miatt a hőt lassan adja le, felfűtéséhez sok energia kell; fűtési szezon kezdetén és végén túl nagy meleget csinál, mert nem lehet “kicsit megrakni”, szemben a cserépkályhával.

Az Ön számára ez az ideális kályha, ha Ön:

  1. kifejezetten tömegkályhát szeretne
  2. könnyűszerkezetes házban lakik
  3. rusztikus látványt szeretne otthonában
  4. szereti, hogy folyamatosan, közel állandó, kifejezetten meleg hőmérséklet van a szobájában
  5. jó hatásfokkal szeretné elégetni tüzelőjét
  6. nem akar / nem tud folyamatosan egész nap tüzelni

tulikivi zsirko tomegkalyha

Már elérhetőek nálunk is az egyedi finn Tulikivi zsírkő tömegkályhák! Ha szeretne Ön is egy ilyen különleges tömegkályhát, az otthonába keresse fel további információkért Ecofire weboldalamat:

www.ecofire.hu/modern-tomegkalyhak

képek forrása

További olvasnivalók az lgd-kalyha.hu-n: