Kemence

Kemence

A kemence galéria megnyitásához kattintson ide

Oldal: Kemence 01

Jellemzés: A kemencék a legegyszerűbb, egyben legősibb fatüzelésű, épített fűtő és/vagy sütő berendezések. Hazánkban az Alföldön a búboskemencék, a Dunántúlon inkább a nyeregkemencék voltak jellemzőek. A XX. század vége felé már nagyon megritkult használatuk, többségüket elbontották. Napjainkban újra reneszánszát éli a kemence a házi kenyérsütés feléledésével, valamint a hagyományos népi építészet felé fordulással. Az új igények tükrében a kemenceépítés is átalakult, sok technológia oda-vissza cserélődik a kályhás szakma más területei között (pl. füstjáratos kemence illetve sütőbetétes cserépkályha). A tűztér és a sütőtér nem különül el, a sütés a tűz kialvása után a falakban tárolt hővel történik.

Oldal: Kemence 02

Füstjáratos, hátsó kéményes kenyérsütő kemence

Fajtái funkció szerint:

Sütőkemence: elsődleges célja a kenyér és más ételek sütése. Általában fedett kültérre építik, fontos szempont a hőtartó képesség, vagyis minél kevesebb fával minél hosszabb ideig tartsa a hőt. A cél elérése érdekében érdemes a kemencefalat hőszigetelni. Füstjárattal ellátva még több hőt lehet hasznosítani az amúgy gyorsan távozó füstből.

Fűtőkemence: elsődleges célja a fűtés, ezért sokszor inkább egy kemence alakú cserépkályháról, vagyis füstjáratos fűtőberendezésről beszélünk. Általában nappaliban állítják fel, fontos a népies hatás, külalak. Szeretik kombinálni téglaberakással, illetve akár vízteres kemence is építhető belőle.

Hagyományos kemence: helye a konyhában van, melynek a téli hónapokban egyben fűtőeszköze is. A tudás és a technológia máig rendelkezésünkre áll, hogy eredeti, népi kemencéket alkossunk, ha igény van rá.

Kemencéimet Borsi Sándor kollégámmal együtt építem. Látogassa meg kollégám honlapját is!

Oldal: Kemence 03

Búboskemence formájú boltozatos kemence és kertikonyha