Kandalló 2

Kandalló

kandallok-02

Jellemzés: Épített vagy előregyártott tűzterű, füstjáratok nélküli fűtőberendezés. Füstcsöve alapesetben rövid, ezáltal a forró füst gyorsan a kéménybe távozik. Füstcsövére hődob/hőcserélő, szerelhető a hatásfok javítása érdekében. Hőleadása alapvetően konvekciós, vagyis a felmelegített levegőt passzívan vagy aktívan keringeti a fűtendő helyiség(ek)ben.

Előnyök: gyors felfűtés; látványos tűztér; központi fűtésre könnyen ráköthető (vízteres kandalló); egyszerre akár több, egymástól távoli helyiséget képes fűteni légcsövek vagy vízvezetékek kiépítésével.

Hátrányok: gyors kihűlés; közepes vagy gyenge hatásfok; naponta többször kell befűteni.

Az Ön számára ez az ideális kályha, ha Ön:

 1. gyorsan szeretné felfűteni a szobáját
 2. nagy felületen keresztül szeretné élvezni a lobogó tűz látványát
 3. nem fontos a hőtartóképesség
 4. jól hőszigetelt házban él, ahol a falak nem hűlnek át
 5. kiegészítő fűtése (pl. gáz) van
 6. több helyiséget szeretne fűteni egyetlen készülékkel
 7. van ideje naponta többször befűteni

Változatok:

 • nyílt tűzterű kandalló: beltérben tűzveszélyes, ezért inkább kültérben, illetve látványelemként szokták telepíteni. Alacsony (20-30%-os) hatásfok jellemzi. Fedett teraszra, erkélyre javasolt a telepítése.
 • csempekandalló: a kandallóbetét hőleadását időben el lehet nyújtani, ha az nem csak a fűtendő helyiség levegőjét melegíti, hanem egy épített csempefalat is. Nem tartja addig a hőt, mint egy cserépkályha, de a csempefal jó hatásfoknövelő módszer, ami ráadásul tetszetős is. Megjelenésében egy cserépkályhára emlékeztet, de a tűztér ajtó méretének csak a kémény szab határt. Ideális kompromisszum a cserépkályha és a vaskályha, egyszerű kandallóbetét között.
 • biokandalló (=etanolos kandalló): egyre több cég forgalmazza a biokandallót vagy biotűzteret. A “bio” szó használata a bioetanolra vagyis biológiai eljárás során készített alkoholra vonatkozik. Mivel az alkohol (etanol) széndioxiddá és vízzé ég el, ezért nem szükséges az ilyen kandallókhoz kémény sem. Fűtési célra nem alkalmas, ugyanakkor látványelemnek kiváló, amit számos formai változata is mutat. Hosszan égő tüzet ad.
 • vízteres kandalló (kandalló-kazán): tulajdonképpen egy lakótérben elhelyezett fatüzelésű kazánról van szó, amelynek látványos ajtaján keresztül a tüzet is szemlélhetjük, és a hőt más helyiségekbe is el tudjuk juttatni, akár a már korábban gázfűtésre kiépített radiátorrendszerünk segítségével.